Contacte:
Apartat de correus, 114
08349 Cabrera de Mar
Tel. 672 673 760
correu@galerada.cat

  

publicacions

publicacions

traduccions

serveis editorials


Distribuïdora:
NUS DE LLIBRES

PVP 18,00 €
ISBN: 978-84-96786-95-0
216 pàgines
Relligat: en rústica amb ales
21 × 13,5 cm
Primera edició: novembre 2019

Assaigs de vida devota

Alexandre Galí

El pintor El Greco, el personatge de Shakespeare Hamlet, el compositor J.S. Bach, el filòsof Sòcrates i el científic i teòleg Pascal serveixen a Alexandre Galí per a enllaçar pensaments entorn de la condició humana, que va anar escrivint al llarg de la seva vida i que van restar inèdits. Aquesta meravella d’assaigs han estat editats per la investigadora Marta Lorente i el degà de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona Josep Monserrat. Són uns escrits que complementen de ple l’obra pedagògica de Galí.

Quantitat:


PVP 18,00 €
ISBN: 978-84-96786-77-6
216 pàgines
Relligat: en rústica amb ales
21 × 13,5 cm
Primera edició: octubre 2019

El bandolerisme a la Corona d’Aragó. Vol. II

Àngel Casals (director)

Aquest segon volum d’El bandolerisme a la Corona d’Aragó acaba danalitzar el fenomen del bandolerisme a tota la Corona catalanoaragonesa i al Regne de Nàpols. És la primera vegada que es fa.
Es tracten diversos temes: el paper del folklore en la construcció del mite dels bandolers; els vincles entre el feudalisme i el bandolerisme; la impunitat davant els tribunals de justícia quan la violència exercida pel bandoler està vinculada a la noblesa; el fet fronterer en l'acció dels bandolers; la vendetta no com una simple forma de delinqüència, sinó com a expressió d'un determinat ordre social…

Autors: Àngel Casals (professor d’història moderna a la Universitat de Barcelona), Miquel J. Deyà i Bauzà (professor d’història moderna a la Universitat de les Illes Balears), Ernest Belenguer (catedràtic emèrit d’història moderna a la Universitat de Barcelona), Renáta Bojničanová (professora de literatura a la Universitat Comenius de Bratislava), Marc Dalmau i Vinyals (arqueòleg), Eduard Escartín (professor d’història moderna a la Universitat de Barcelona), Jesús Gascón Pérez (professor d’història moderna a la Universidad de Zaragoza), Vicent M. Garés i Timor (investigador del Departament d’Història Moderna de la Universitat de València), Valentí Gual i Vilà (professor d’història moderna a la Universitat de Barcelona) i Aurora Martino (investigadora a la Universidad de Valladolid).

Quantitat:


PVP 17,00 €
ISBN: 978-84-96786-92-9
134 pàgines
Relligat: rústica amb ales
21 × 13,5 cm
Primera edició: setembre 2019

Vicenç Ferrer i Ramos, mestre i referent
(Torregrossa 1874 - Calaceit 1944)

Joaquim Montclús

En un país en què la societat mai no ha reconegut prou l’aportació i la funció dels mestres a l’hora d’educar i culturitzar les noves generacions que van sorgint, Joaquim Montclús ha volgut recuperar el nom d’un mestre ben especial que, aparentment, només té el mèrit de donar nom al col·legi públic de Vall-de-roures, al Matarranya: Vicenç Ferrer i Ramos (Torregrossa, Pla d’Urgell, 1874 - Calaceit, el Matarranya, 1944). És molt interessant de seguir la biografia ben documentada d’un mestre rural, que es mogué per les comarques de Ponent i que anà capejant els canvis de règim. Va ser un col·laborador estret de la tasca pedagògica de la Mancomunitat de Catalunya i se serví de la nova metodologia pedagògica per a deixar petjada entre els alumnes. Un d’aquests alumnes fou Lluís Carulla, de l’Espluga de Francolí, que fundà Gallina Blanca…

Quantitat:


PVP 18,00 €
ISBN: 978-84-96786-87-5
208 pàgines
Relligat: rústica amb ales
21 × 13,5 cm
Primera edició: desembre 2018

Escrits sobre la filosofia catalana
Jordi Sales

L’existència d’una filosofia catalana ha estat reiteradament i interessadament posada en qüestió. S’ha volgut diluir la nostra filosofia dins el pensament hispànic o, simplement, presentar-la com a mera receptora o divulgadora dels corrents filosòfics europeus, sense capacitat per a aportar res al pensament europeu. Unes altres vegades s’ha volgut cenyir a les elucubracions superficials, per exemple, d’un Eugeni d’Ors o a determinades obres menors de Ferrater Móra.
El que fa Jordi Sales és llegir alguns autors, com Pere Coromines o Jaume Serra i Húnter, i demostrar que han fet aportacions de molt de pes a la nostra cultura.

Quantitat:


PVP 18,00 €
ISBN: 978-84-96786-65-3
172 pàgines
Relligat: rústica amb ales
21 × 13,5 cm
Primera edició: octubre 2018

Salvador Giner. Dies i fets
Salvador Giner i Maite Montagut

Es tracta d’una llarga entrevista que la sociòloga Maite Montagut ha fet a Salvador Giner, a través de la qual l’iniciador de la sociologia al nostre país explica la seva vida i la seva trajectòria universitària i investigadora. Giner, un dels nostres grans assagistes, apareix com un mestre rigorós i molt generós amb els deixebles. Alhora, aquest llibre fa endinsar el lector en el debat intel·lectual del tardofranquisme i la transició. En paraules del prologuista, «la sociologia catalana no s’entén sense l’impuls i el mestratge de Giner».

Quantitat:


PVP 18,00 €
ISBN: 978-84-96786-61-5
312 pàgines
Relligat: en rústica amb ales
21 × 13,5 cm
Primera edició: novembre 2014

Josep Pijoan. La vida errant d’un català universal
Pol Pijoan i Pere Maragall

Amb Josep Pijoan. La vida errant d’un català universal, Pol Pijoan i Pere Maragall ens presenten el resultat d’una recerca molt llarga sobre el periple vital d’un dels estudiosos i intel·lectua’ls catalans més importants i més desconeguts del segle XX. A través del retrat que en féu Josep Pla, podíem intuir el relleu d’aquest ‘homenot’. Però, certament, era un gran desconegut. Només es tenia notícia més o menys precisa de l’etapa de fundació de l’Institut d’Estudis Catalans, de l’enfrontament amb Josep Puig i Cadafaclh i de l’amistat amb el poeta Joan Maragall. Un cop partit cap a Roma amb Teresa Mestre, pràcticament se’n perdia el rastre. Se sabia que havia viscut a Itàlia, Suïssa, Canadà, els Estats Units i que esporàdicament havia tornat a Catalunya. Amb aquest volum s’ha pogut reconstruir les anades i vingudes, els canvis de domicili, els encàrrecs editorials, els projectes reeixits d’aquest estudiós barceloní, que sempre fou incòmode i polèmic. A Josep Pijoan, home d’absoluta confiança d’Enric Prat de la Riba, Catalunya se li féu petita, Espanya tampoc no el pogué seguir, les universitats nord-americanes no entengueren la seva metodologia innovadora i la Societat de Nacions no tingué capacitat d’assumir una seva contraproposta.
Sigui com sigui, aquest gran historiador de l’art i divulgador de primer ordre, a qui devem el descobriment de les pintures murals romàniques al Pirineu, entre moltes altres coses (fou un dels fundadors de l’Institut d’Estudis Catalans), engrandí la nostra cultura i dugué sempre Catalunya al cor, tot i la incomprensió de què fou objecte.

Crítica

La Vanguardia - Josep Massot - 18/06/2015 - Pijoan, redescobert
El Punt Avui - Francesc Roca i Rosell - 28/06/2015 - L’exportació de les obres d’art
El Temps - Francesc Fontbona - 21/07/2015 - Josep Pijoan
Info En Punto - Ramón Ribera - 16/08/2015 - José Pijoan. La vida errante de un catalán universal
La Vanguardia. Culturas - Adolfo Sotelo Vázquez i Julià Guillamon - 22/08/2015 - Josep Pijoan, el català errant i Passió romàntica
Ara - Patrícia Gabancho - 03/10/2015 - Una mirada exterior a un home complex
El Punt Avui - Sam Abrams - 25/10/2015 - Josep Pijoan, l’exiliat recalcitrant
La Vanguardia - Lluís Permanyer - 29/10/2015 - Pijoan, recuperat
Els Marges - Ignasi Moreta - tardor del 2015 - Josep Pijoan. La vida errant d’un català universal

Quantitat:


PVP 18,00 €
ISBN: 978-84-96786-65-3
220 pàgines
Relligat: en rústica amb ales
21 × 13,5 cm
Primera edició: desembre 2014

Catalunya. Assaig
Salvador Giner

Catalunya. Assaig és una reflexió, assagística, del gran sociòleg Salvador Giner. És una introducció a la història de Catalunya, sempre amb una perspectiva pròpia de l’autor, que és el que hi confereix interès. Alhora, com a director i responsable del més gran projecte estadístic i sociològic català La societat catalana (1999) i d’altres posteriors, Giner dóna unes dades socioeconòmiques i d’usos culturals que altres llibres del mercat no poden aportar. La prosa és molt elegant i l’anàlisi dels darrers seixanta anys és tota una aportació personal.
En la situació històrica actual, Giner es planteja molts interrogants i aposta per una reflexió serena, lluny dels extremismes. Els primers interrogants són: què és Catalunya i què (i qui) som els catalans.

Crítica

Punt Avui - Anna Ballbona - 21/12/2014 - El capital humà ha estat l’obsessió dels catalans
L’Oracle de Catalunya Ràdio - 19/1/2015 - Xavier Grasset entrevista Salvador Giner

El Punt Avui TV - L’illa de Robinson - 3/3/2015 - Eduard Berraondo entrevista Salvador Giner
El Singular.cat - Xavier Lladó - 12/3/2015 - Salvador Giner: “Castella no voldrà pactar mai la nostra independència”
El Matí de Catalunya Ràdio - 12/3/2015 - Mònica Terribas entrevista Salvador Giner

Quantitat:


PVP 18,00 €
ISBN: 978-84-96786-57-8
208 pàgines
Relligat: en rústica amb solapa
21 × 13,5 cm
Primera edició: febrer 2014

La captivitat inadvertida

Jordi Sales
Proemi de Salvador Giner

Què tenen en comú el retrat de Felip V de cap per avall al Museu de l’Almodí de Xàtiva, l’escut de la façana del Parlament de Catalunya, el convent del Roser, la Seu Vella i el quarter del Gardeny de Lleida, i el canó de Felanitx? Tots ells són senyals que serveixen a Jordi Sales per a estructurar el llibre La captivitat inadvertida, escrit en un moment molt transcendent de la nostra història, en què cal que ens aturem i detectem els comportaments i les actituds.

Crítica

NacióDigital.Cat - 02/04/2014 - Jordi Sales presenta a Vic el seu llibre «La captivitat inadvertida»
NacióFotos.Cat - 02/04/2014 - Jordi Sales presenta el llibre «La captivitat inadvertida» a Vic
El Matí Digital - Glòria Farell - 09/04/2014 - Entrevista a Jordi Sales i Coderch
Presentació del llibre 10/04/2014 al Palau de la Generalitat de Catalunya

Ara - 10/04/2014 - Homs veu “la conquesta de la llibertat” més a prop que mai en 300 anys
EuropaPress - 10/04/2014 - Homs creu que “la conquesta de la llibertat” mai havia estat tan a prop
La Clau Digital.cat - 10/04/2014 - Sant Jordi 2014, roses i autors del Baix Maresme
TV3 - 22/04/2014 - Boom de llibres sobre el procés sobiranista
Núvol.com - Andreu Pujol - 13/06/2014 - Jordi Sales: la nostra captivitat de cada dia
El Punt Avui - Xavier Ibáñez - 20/06/2014 - Amics en bàndols enemics
Diari de Girona - Lluís Busquets - 23/06/2014 - La captivitat inadvertida

Quantitat:


PVP 18,00 €
ISBN: 978-84-96786-44-8
192 pàgines
Relligat: en rústica amb ales
21 × 13,5 cm
Primera edició: abril 2012

Contra la ignorància informada.
Els valors davant l’impacte de les noves tecnologies de la comunicació

Santiago Ramentol (editor), Jaume Botey, Jaume Funes, David Jou, Ramon M. Nogués, Begoña Román, Joan Manuel Tresserras i F. Javier Vitoria

Contra la ignorància informada és un volum que aplega textos de professors i especialistes en comunicació i en valors i que posa en evidència que, en el marc de l’expansió de les noves tecnologies de la comunicació, l’abundància d’informació (gairebé sempre de segona mà) contrasta amb l’escassetat de coneixement. Aquest volum recull les intervencions del VIIè Congrés de l’Associació Cristianisme al Segle XXI.

Autors: Santiago Ramentol (professor de comunicació científica a la Universitat Autònoma de Barcelona i membre del Consell de l’Audiovisual de Catalunya), Ramon M. Nogués (professor d’antropologia biològica, Universitat Autònoma de Barcelona), David Jou (catedràtic de física de la matèria condensada, Universitat Autònoma de Barcelona), Joan Manuel Tresserras (professor d’història de la comunicació a la Universitat Autònoma de Barcelona, exconseller de cultura de la Generalitat de Catalunya), Begoña Román (professora de filosofia, Universitat de Barcelona), Jaume Botey (professor d’història de la cultura i dels moviments socials, Universitat Autònoma de Barcelona), Jaume Funes (psicòleg i professor a la Universitat Ramon Llull) i F. Javier Vitoria (prevere de la diòcesi de Bilbao).

Quantitat:


PVP 18,00 €
ISBN: 978-84-96786-43-1
304 pàgines
Relligat: en rústica amb ales
21 × 13,5 cm
Primera edició: març 2012

El bandolerisme a la Corona d’Aragó. Vol. I

Àngel Casals (director)

El bandolerisme a la Corona d’Aragó és un volum que, elaborat pels màxims especialistes actuals en la matèria, posa al dia les darreres recerques sobre bandolers. Els bandolers no eren els fills de la misèria ni els estendards de cap reivindicació de classes, sinó que tot sovint eren nobles o senyors que, dividits en dos bàndols, es dedicaven a assaltar i a robar. Sobretot en territoris de frontera i aprofitant el seu coneixement dels passos de muntanya. Sovint la Corona els va fer servir, tant per als interessos propis com per a enviar-los a guerrejar cap a Sicília i Nàpols.

Autors: Àngel Casals (professor d’història moderna, Universitat de Barcelona), Xavier Torres (catedràtic d’història moderna, Universitat de Girona), Lluís Guia (professor d’història moderna, Universitat de València), Miquel Deyà (professor d’història moderna, Universitat de les Illes Balears), Francesco Manconi (catedràtic d’història moderna, Universitat de Sàsser, Sardenya), Friedrich Edelmayer (catedràtic d’història moderna a la Universitat de Viena), Valentí Gual (professor d’història moderna, Universitat de Barcelona), Jordi Buyreu (professor d’història moderna, Universitat de Barcelona), Manel Figuera (novel·lista i historiador de Bellver de Cerdanya), entre altres..

Crítica

Giornale di Storia - Vicent Garés Timor - 7/2/2014

Quantitat:


PVP 20,00 €
ISBN: 978-84-96786-41-7
184 (text) + 32 (color) = 216 pàgines
Relligat: en rústica, amb solapes
21 × 13,5 cm
Primera edició: setembre 2011

La poesia dramàtica de
Josep Maria de Sagarra:
les veus de la terra

Josep Miquel Sobrer

És el primer llibre dedicat a estudiar TOT el teatre del gran escriptor Josep Maria de Sagarra (1894-1961). És l’únic llibre que ha apregut en ocasió dels 50 anys de la seva mort. Sagarra ha gaudit sempre d’una gran popularitat com a poeta i com a dramaturg (al llibre s’analitzen les seves 52 obres). Encara ara, cada vegada que hi ha una reposició d’una obra teatral seva, s’exhaureixen les entrades. L’interès del llibre és que per primera vegada s’expliquen les claus del seu èxit, però remarcant també quins punts febles té el seu teatre, al costat de les virtuts.

Crítica

La Vanguardia - Joan de Sagarra - 2/10/2011
Ara - Damià Alou - 19/10/2011
El Temps - Lluís Bonada - 25/10/2011
Caràcters 58 - Biel Sansano - hivern 2012

Quantitat:


PVP 20,00 €
ISBN: 978-84-96786-25-7
692 pàgines
Relligat: en rústica, amb solapes
Primera edició: octubre 2009

Les identitats a la Catalunya contemporània

Jordi Casassas, coordinador

Les identitats a la Catalunya contemporània és un llibre amb 24 reflexions en profunditat sobre la formació de la identitat catalana, tal com la tenim avui. Cadascuna d’aquestes aportacions revela aspectes desconeguts i de vegades impensats que ens faran pensar en clau de present i ens faran entendre què som avui els catalans i per què ho som.

Jordi CASASSAS, catedràtic d’història contemporània a la Universitat de Barcelona i historiador prestigiós, ha coordinat el volum que aplega capítols a càrrec d’historiadors i investigadors: Montserrat Guibernau (Universitat de Londres), Albert Balcells (Universitat Autònoma de Barcelona), Carles Santacana (Universitat de Barcelona), Giovanni C. Cattini (UB), Enric Pujol, entre altres.

Crítica

Serra d’Or - Jordi Llorens i Vila - octubre 2011

Quantitat:


PVP 14,00 €
ISBN: 978-84-96786-14-1
Primera edició: octubre 2008

Memòria de Joan Peiró i Belis

Pere Gabriel
Josep Puig i Pla
Maria Salicrú-Maltas

Memòria de Joan Peiró i Belis és un llibre calidoscòpic. Construït des d’una munió de retrats i aportacions, petén subratllar la figura de Peiró com a home íntegre, obrer autodidacta i dirigent sindical anarquista que fou, que sabé refondre, al llarg de la primera meitat del segle XX, tota una llarga tradició militant del segle XIX. El lector hi trobarà una síntesi de l’aportació més teòrica de Peiró i la seva vida militant fins a l’execució amb què el franquisme li estroncà la vida. A més d’una cronologia minuciosa sobre la seva activitat, cal posar en relleu l’explicació ordenada i contrastada sobre l’exili a França, d’ell i els seus, del 1939 al 1948. Com diu l’historiador Pere Gabriel al pròleg, aquest llibre «pretén anar molt més enllà del panegíric, el lament o la nostalgia». La gran aportació d’aquest llibre és que, per primera vegada, es recull la visió de l’entorn familiar i el periple a l’exili de Peiró i els seus (1939-1948), fins avui totalment desconegut.

Crítica
El Punt - Elena Ferran - 28/04/2009

Quantitat:


PVP 18,00 €
ISBN: 978-84-96786-15-3
Primera edició: juny 2008

La nació és la llengua.
El pensament lingüístic de Joan Maragall

Jaume Comellas

Prefaci de Josep-Lluís Carod-Rovira

A La nació és la llengua, l’autor treu a la llum per primera vegada el pensament lingüístic
de Joan Maragall a partir dels seus articles a la premsa i la seva correspondència. Sobta la contundència del pensament de Maragall sobre aspectes lingüístics (encara avui no resolts) i sobre la impossibilitat d’entesa amb Espanya. Per exemple: “Hi ha la pàtria natural, que és la llengua, és la paraula; i hi ha la pàtria política, que és la història i l’acció; la tendència és a integrar l’una en l’altra, fins que es confonguin; i aquesta identificació és l’estat natural dels pobles, en llur normalitat i virtut.” El llibre és ple de citacions del poeta i periodista Maragall dignes de ser subratllades. Es tracta d’un llibre de combat.

Quantitat:


PVP 11,00 €
ISBN: 84-932254-6-0
Primera edició: desembre 2002

Dinamitzar la societat catalana: 20 anys del Club d’opinió Arnau de Vilanova

Autors diversos

Sumari

El Club d’opinió Arnau de Vilanova (CAV) és un grup d’opinió constituït l’any 1981, integrat per persones precedents de sectors professionals, ideològics i polítics diversos. Té com a comú denominador la seva voluntat d’anàlisi i reflexió sobre la societat i la problemàtica actual , amb un plantejament d’exigència ètica i d’esforç d’identificació amb els valors que haurien d’inspirar la conducta humana en les societats contemporànies. Aquesta exigència és fonamental en el període històric actual, de profunda crisi de valors a tot el món occidental, i particularment, a Europa. El CAV ha adquirit un compromís collectiu amb Catalunya, entesa com una nació subjecte de drets i deures. Els seus drets són els propis d’un poble amb una història, cultura, llengua, dret i institucions polítiques pròpies. Els seus deures deriven d’aquests drets i de la responsabilitat i la solidaritat que necessita el món contemporani per a resoldre els seus conflictes i afrontar els nous reptes. El CAV propugna l’exercici de la llibertat sense cap altra limitació que la del respecte a la dignitat humana i als drets individuals i collectius.
Un dels aspectes destacats del Club és el seu propòsit d’incidir en l’opinió pública promovent el debat o l’intercanvi d’idees i d’experiències entre diversos sectors socials, polítics i professionals del país, així com amb altres àmbits geogràfics i culturals.

Quantitat:


PVP 14,00 €
ISBN: 84-932254-7-9
Primera edició: octubre 2002

Canadà divisible: L’autodeterminació al Quebec
de Salvador Morera i Josep Sort

Sumari

Aquest llibre fa una aportació ben significativa: no hi valen arguments jurídics, de dret comparat o dret internacional per a negar el dret a l’autodeterminació. Mirem com ens ho mirem i amb tota la documentació, el llibre ens mostra com el dret a l’autodeterminació a escala mundial té un abans i un després de l’informe de 1998 de la Cort Suprema del Canadà. Que una instància judicial com aquesta — amb les condicions que es vulguin — reconegui el dret a la secessió d’una província, té una trascendència evident.
Quebec no és Catalunya, certament; però, així com nosaltres som referent europeu i internacional en algunes coses, és innegable que el Quebec ho és en altres, i especialment en el terreny que ens ocupa: el dret. A més, en algunes qüestions, no som tan lluny el Quebec de Catalunya. En canvi, és justament l’actitud diferent del Canadà i d’Espanya en relació a la respectiva plurinacionalitat allò que es posa en relleu en aquestes pàgines.

Quantitat:


PVP 26,00 €
ISBN: 84-932254-4-4
Primera edició: 2002

Pobresa i marginació a la Catalunya il·lustrada: Dides, orfes i hospicians
Miquel Borrell i Sabater

Aquest llibre posa en evidència com, malgrat els avenços tècnics, demogràfics i econòmics del segle XVIII, en la societat catalana de l’època — com en altres llocs d’Europa — hi hagué grups importants que restaren en la marginació.
En primer lloc, analitza el procés que se seguia quan s’abandonava un nadó, des de les causes de l’exposició — pobresa o relliscada de la mare — fins al mateix acte de l’abandonament en un camí o porta d’una església. Igualment exposa què passava després: el bteig a correcuita, els trasllat ple d’entrebancs a l’Hospital de Santa Caterina de Girona, el nodriment per dides mercenàries de baixa qualitat, el traspàs a dides dels pobles propers a la ciutat i l’alletament, l’alta mortalitat i, sobretot, el sistema de didatge àmpliament organitzat pels rectors de poble a través d’una barreja de clientelisme econòmic i caritat cristiana. L’anàlisi de les causes del didatge és una de les aportacions més interessants del llibre a la historiografia social catalana. Si tenim present que únicament dos hospitals catalans — el de Santa Caterina de Girona i el de la Santa Creu de Barcelona — acollien nadons abandonats, i que no es conserva documentació del segle XVIII de l’hospital barceloní, el llibre de Miquel Borrell esdevé l’únic referent per a entendre la xarxa assistencial catalana de l’època.
D’altra banda, els pocs nadons que aconseguien de sobreviure passaven a residir i a aprendre un ofici a l’hospici, i aquesta és la segona gran aportació del llibre: la fundació de l’Hospici de Girona la segona meitat del segle XVIII pel bisbe Tomás de Lorenzana. Borrell explica minuciosament les lluites i els enfrontaments entre els diferents estaments i les institucions gironines per tal de controlar aquest òrgan d’assisteència social, i detalla, sempre amb documentació original, el tipus de vida que duien els hospicians, de qui fa una radiografia completa: orígens, causes d’ingrés, vida a l’hospici, horaris, educació, alimentació, edat, mortalitat, fugues, treball a les fàbriques de l’hospici.

Quantitat:


PVP 18,00
ISBN: 84-932254-0-1
Primera edició: octubre 2001

Una flama en la nit: Pere Puig Quintana o el combat cultural sota el franquisme
Antoni Dalmau i Jover

Sumari

Aquest llibre vol recuperar la figura de l’advocat Pere Puig i Quintana (Igualada 1907 - Orpí 1981), una d’aquelles persones que feren possible que, en la fosca travessa del franquisme, sobrevisquéssim com a cultura.
Ja abans de la Guerra Civil destacà com a president de la Federació de Joves Cristians de Catalunya i fou «dels que es mantingueren fidels a la Generalitat sense abdicar gens ni mica de la seva fe cristiana», tal com assenyala Hilari Raguer al pròleg.
Però fou en tornar de l’exili que Puig i Quintana tingué un paper especialment destacat, sobretot en la seva feina a Benèfica Minerva i a l’editorial Alcides.
Si bé fou un dels primers militants d’Unió Democràtica de Catalunya i tigué una actuació patriòtica i en favor de la cultura catalana tan destacada sota el franquisme, un revés de salut li impedí que, recuperades les nostrs institucions nacionals, pogués tenir, com altres han tingut, el paper i el reconeixement posterior que es mereixia.

Quantitat:


PVP 29,75 €
ISBN: 84-922737-9-8
Primera edició: maig del 2001

L’art i la política de l’art
Xavier Barral i Altet

Sumari

L’art i el patrimoni són disciplines que permeten un tractament des de múltiples vessants i que ens afecten — i han afectat els nostres avantapasssats — més del que ens adonem. Xavier Barral i Altet, tot i ser un especialista de renom europeu en art medieval, és potser de les persones que més pàgines ha dedicat a l’art contemporani a casa nostra. Aquest aparent contrast, però, és precisament el que l’ha dotat d’una gran capacitat i una gran facilitat per a la síntesi, de la qual com a cultura estem més mancats del que sembla. Sense una visió de conjunt, de perspectiva, hi ha qüestions que la proximitat ens dificulta d’acostar-nos-hi adequadament.
Les lectures diferents que provquen diferents disposicions de les sales d’un museu, la preferència actual dels museus a abocar-se desmesuradament a les exposicions temporals més que no pas als fons permanents, l’art com a instrument per a diluir la identitat dels pobles (en favor d’altres, és clar), l’ús que fan els polítics de les obres d’art i de les institucions culturals, les darreres grans polèmiques museogràfiques com el tractament que es fa del patrimoni medieval, El mitjó de Tàpies o el boiximà de Banyoles, el fals declivi cultural de Barcelona, són qüestions on la ploma de Barral sap trobar el desllorigador o planteja nous punts a tenir en compte. Finalment, també es podria dir que L’art i la política de l’art és un llibre que ens obre els ulls cap a l’art que es fa a casa nostra, a Europa, als Estats Units... És un llibre escrit amb un estil molt personal i que fa experimentar de debò la vitalitat de l’art.

Quantitat:


PVP 16,83 €
ISBN: 84-922737-5-5
Primera edició: desembre 2000

Una visió nord-catalana de la sardana i la música per a cobla
Max Havart

Amb aquest llibre, el compositor i músic Max Havart ha pretès d’atansar tant als que ballen i escolten sardanes com als qui les toquen aquest món fascinant de la cobla, sobretot a la Catalunya del Nord. Són reflexions que provenen de la seva faceta d’intèrpret de tible en diferents formacions, de professor de tible i tenora al Conservatori de Perpinyà durant més de cinquanta anys i de compositor de 180 sardanes i de 53 danses. No és estrany, doncs que l’autor ens pugui donar una visió molt personal, àmplia i preocupada de l’evolució de la música per a cobla a la Catalunya del Nord. Havart arriba a afirmar: «Un poble que recula davant les dificultats i no sap salvaguardar ni perpetuar els diversos elements de la seva cultura és condemnat a desaparèixer. Com espot respectar si es deixa morir?» Així, doncs, aquest llibre és un crit adreçat a reivindicar la sardana i la cobla per la via, però, de fer-les entenedores i explicar-ne el funcionament i els secrets que la fan fascinant, amb la voluntat i el convenciment que «la sardana, sorgida del poble, hi ha de tornar».

Quantitat:


PVP 19,23 €
ISBN: 84-922737-2-0
Primera edició: desembre 2000

Intel·lectualitat i cultura resistents: «Serra d’Or» (1959-1977)
Carme Ferré i Pavia

Sumari

Cosmopolitisme nacional als anys seixanta. Curiosament, això és el que definiria en dues paraules el valor de Serra d’Or en les seves primeres dècades. Cercles de la intellectualitat catalana s’havien proposat recuperar l’espai per a una revista d’alta cultura. Encara que amb limitacions i potser per força, essent la primera revista de difusió general editada en català després de la Guerra Civil, es convertí en una referència obligada. Esdevindrà un punt de trobada en la represa cultural i un element substitutori d’altres publicacions, i d’institucions i tot, un assaig del que seria més tard l’Assemblea de Catalunya.
Aquest llibre repassa l’entramat intern, la trajectòria de la revista com a empresa, com a difusora de continguts, la seva lluita amb la censura i descriu el seu paper en la Catalunya predemocràtica: com a testimoni del seu temps, com a pont generacional, com a aparador cultural i com a plataforma intellectual que vol difondre un concepte nacional de modernitat des dels Països Catalans.

Quantitat:


PVP 16,83 €
ISBN: 84-922737-6-3
Primera edició: desembre 2000

La illustració a Vic: Les aportacions de Francesc de Veyan i Mola i Llucià Gallisà i Costa
Antoni Pladevall i Arumí

Aquest estudi demostra que Vic, com altres ciutats episcopals i exuniversitàries del país, acabà participant, en la transició del segle XVIII al XIX, dels corrents renovadors propis de la illustració europea que, el temps passant, propiciaran la fi de l’Antic Règim. La seva introducció, encara que tardana, resultà molt positiva perquè posà les bases amb les quals Vic contribuí estellarment a la regeneració cultural divuitesca a Catalunya.
Els màxims representants d’aquesta emergència illustrada foren, sens dubte, el bisbe reformista Francesc de Veyan i Mola (Tamarit de Llitera 1734 - Vic 1815), home d’una sensibilitat social molt acusada que menà a la ciutat i diòcesi una intensa política sociocultural amb la creació i la potenciació de grans infraestructures com el Seminari Conciliar i la Biblioteca Episcopal, i el neohumanista Llucià Gallissà i Costa (Vic 1731 - 1810), jesuïta exclaustrat i eruditíssim bibliòfil proveït d’una vasta cultura enciclopèdica, el qual, un cop tornat a Vic l’any 1798 del seu llarg exili italià, encara fou a temps de dinamitzar la cultura del moment i d’impartir un cert mestratge com a escriptor, bibliotecari i professor de grec clàssic.
Les relacions d’amistat i d’erudició, altrament, que entre tots dos travaren amb Fèlix Amat, Francesc Xavier Dorca, Ramon Llàtzer de Dou i de Bassols i Jaume Villanueva posaren Vic en l’òrbita dels nuclis influents, respectivament, de Barcelona, Girona, Cervera i València. La nòmina dels illustrats de Vic i comarca es completa amb el marquès de Palmerola, el baró de Savassona, Antoni Bosch i Gallissà, Domènec Jaumar i Francesc Mirambell.

Quantitat:


PVP 8,41 €
ISBN: 84-922737-4-7
Primera edició: novembre 2000

La societat comunitària
Domènec Sesmilo i Rius

Aquest llibre neix de la intenció de l’autor de divulgar conceptes, idees i continguts de la fraseologia política i social per tal de posar-los a l’abast del ciutadà, per tal de salvar aquest allunyament que massa sovint es dóna entre el pensament polític i allò que realment interessa als ciutadans. Així, amb aquest treball humil, però molt sincer, l’autor fa una aposta clara i decidida per un model de societat basada en el personalisme comunitari. Tal com diu Josep A. Duran i Lleida al prefaci, «es tracta d’una aportació positiva en el debat de les idees, amb una publicació d’estudi i de consulta per a aquells que s’acosten al món de la política amb esperit net i amb la senzillesa dels qui es preocupen honestament per construir una societat millor».

Quantitat:


PVP 29,75 €
ISBN: 84-922737-1-3
Primera edició: març 2000

Josep Anselm Clavé i el naixement del cant coral a Catalunya (1850-1874)
Jaume Carbonell i Guberna

Sumari

Josep Anselm Clavé (Barcelona 1824 – 1874) ha estat una figura excepcional, sobretot en la perspectiva dels 125 anys de la seva mort: poques vegades un autor català ha despertat entre els coetanis una impressió tan profunda i durable. Com a impulsor del cant coral a Catalunya, ha tingut una influència tan gran, que ha arribat a la categoria de mite. Fou un home polifacètic i d’una vitalitat extraordinària: músic, empresari de concerts, home compromès amb el republicanisme i molt influent entre la classe obrera, poeta, escriptor, polemista...
Malgrat tot, la proposta de fer un estudi sobre la vida i l’obra de Clavé només tenia viabilitat si es procedia per un camí nou: de primer, recollir la documentació referida als fets en què Clavé havia intervingut i, després, oferir una visió global de la figura que obviés la continuada adulació i mirés de fer-ne objectives la figura i l’obra. Calia a tot preu desfer errors i apreciacions acceptades sense rigor i encarar la recollida de dades amb voluntat de globalització, de manera que permetés apreciar totes les facetes de l’obra claveriana.
Segons diu Xosé Aviñoa al prefaci: «La interpretació a què aboca una recollida de dades tan exhaustiva és, naturalment, nova i molt interessant; nova perquè no hi ha hagut un treball d’aquest calibre sobre Clavé... Ens trobem, doncs, davant d’una obra que hauríem de titllar de definitiva

Quantitat:El vostre cistell  


Loading