EL PROJECTEAquest repositori digital facilita la difusió del patrimoni musical català que sigui de domini públic o del qual es disposi la cessió corresponent dels drets de còpia per part del compositor o dels hereus del compositor. Aquest repositori comprèn una biblioteca digital, constituïda per partitures adequadament editades a partir d’originals manuscrits o de còpies editades en mal estat, i revisades per un curador especialitzat; i els enregistraments musicals cedits per orquestres, cors i formacions musicals de qualsevol mena.
Els fons que integren aquest repositori digital provenen, en primera instància, del patrimoni musical recuperat durant els seus deu anys d’existència per l’Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans (orquestra impulsada per les entitats Forum Musicae i la Fundació Universitat Catalana d’Estiu).
La situació del patrimoni musical català és esperançadora i preocupant alhora. Aquests darrers anys hi ha hagut iniciatives musicals (tant de formacions com discogràfiques) que han tret a la llum obres importantíssimes de compositors catalans que havien quedat relegades en un segon terme. És necessari disposar d’un pla sistemàtic de localització, edició, interpretació i enregistrament d’obres de compositors catalans que hi ha escampades pels arxius d’Europa i fins i tot Amèrica. Ara per ara no hi ha una política de recuperació, conservació, i difusió del patrimoni musical.
La metodologia del projecte és la següent: a) localització dels originals manuscrits i avaluació del seu interès; b) edició de les obres escollides; i c) incorporació de les partitures editades en el repositori per a la seva lliure descàrrega.
Hem començat el projecte amb la recerca, l’estudi i la revisió de l’obra de Jaume Pahissa, la seva edició i incorporació al repositori; cosa que ens permet recuperar per a l’ús públic aquestes composicions desconegudes per un sector ampli de la població. Per tant, es donaran a conèixer i es podran reestrenar peces de gran interès, oblidades, al públic en general, però també entre els intèrprets i els directors de formacions orquestrals. Jaume Pahissa fou un dels millors compositors del seu temps i dels que estrenaren més obres al Gran Teatre del Liceu entre els autors catalans. La seva obra és molt extensa i actualment ha estat oblidada sense donar opció a les noves generacions de jutjar per elles mateixes la vàlua d’aquest compositor.

Objectius:
- El principal objectiu del projecte consisteix a difondre un repertori sense el qual ni els especialistes ni el públic en general no es poden arribar a fer una idea global de la gran aportació que suposà l’existència d’aquests músics i compositors. En aquest sentit i sota la supervisió de musicòlegs especialistes dels diferents territoris, se centren els esforços en la recuperació d’obres dels nostres compositors.
- Donar difusió i projecció exterior al patrimoni musical de la nostra cultura.
- Realitzar i promoure les tasques de recuperació de patrimoni històric.
- La recuperació del nostre patrimoni musical oblidat incomprensiblement.
- Contribuir a un procés de normalització en el coneixement dels compositors catalans.
- Afavorir que el nostre patrimoni musical aconsegueixi el seu espai just dins la història de la música. D’aquesta manera, es fan conèixer i es posen les bases per a ‘estrenar’ o reestrenar peces de gran interès, oblidades, al públic en general però també entre intèrprets i directors de formacions orquestrals, però també es posa en circulació l’edició de les dites obres.

 

amb el suport de
GdC