• Josep Pijoan. La vida errant d’un català universal de Pol Pijoan i Pere Maragall

Amb Josep Pijoan. La vida errant d’un català universal, Pol Pijoan i Pere Maragall ens presenten el resultat d’una recerca molt llarga sobre el periple vital d’un dels estudiosos i intel·lectuals catalans més importants i més desconeguts del segle XX. A través del retrat que en féu Josep Pla, podíem intuir el relleu d’aquest ‘homenot’. Però, certament, era un gran desconegut. Només es tenia notícia més o menys precisa de l’etapa de fundació de l’Institut d’Estudis Catalans, de l’enfrontament amb Josep Puig i Cadafalch i de l’amistat amb el poeta Joan Maragall. Un cop partit cap a Roma amb Teresa Mestre, pràcticament se’n perdia el rastre. Se sabia que havia viscut a Itàlia, Suïssa, Canadà, els Estats Units i que esporàdicament havia tornat a Catalunya. Amb aquest volum s’ha pogut reconstruir les anades i vingudes, els canvis de domicili, els encàrrecs editorials, els projectes reeixits d’aquest estudiós barceloní, que sempre fou incòmode i polèmic. A Josep Pijoan, home d’absoluta confiança d’Enric Prat de la Riba, Catalunya se li féu petita, Espanya tampoc no el pogué seguir, les universitats nord-americanes no entengueren la seva metodologia innovadora i la Societat de Nacions no tingué capacitat d’assumir una seva contraproposta.
Sigui com sigui, aquest gran historiador de l’art i divulgador de primer ordre, a qui devem el descobriment de les pintures murals romàniques al Pirineu, entre moltes altres coses (fou un dels fundadors de l’Institut d’Estudis Catalans), engrandí la nostra cultura i dugué sempre Catalunya al cor, tot i la incomprensió de què fou objecte.

PVP 18,00 €
ISBN: 978-84-96786-61-5
312 pàgines
Relligat: en rústica amb ales
21 × 13,5 cm
Primera edició: novembre 2014

Pol Pijoan i Rotgé

Pol Pijoan i Rotgé (Barcelona, 1951) és llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona. S’especialitzà en cardiologia a l’Hospital del Sagrat Cor de Barcelona. El seu interès actual és l’ecocardiografia i les ergometries.
És nét de Baltasar Pijoan, el germà gran de Josep Pijoan.

Pere Maragall i Mira

Pere Maragall i Mira (Barcelona, 1951) és llicenciat en història per la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de 1980, ha exercit de professor de llengua i literatura catalanes a l’ensenyament secundari de diversos instituts. Ha publicat diversos articles i treballs sobre Joan Maragall. Ha escrit un estudi biogràfic del poeta inclòs en el llibre Jordi Maragall: Els ulls de l’art (2000)

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha

Josep Pijoan. La vida errant d’un català universal de Pol Pijoan i Pere Maragall

  • Product Code: Assaig
  • Availability: In Stock
  • 18.00€

  • Ex Tax: 17.31€